четверг, 20 июня 2013 г.

Африка
Внутрішні води 

Для Африки характерне чергування плоских западин і піднесень у центрі, при цьому окраїни материка є піднятими. Це обумовлює зародження водних потоків у центральних, піднесених районах. Великі річки нерідко зароджуються неподалік одна від одної. Витоки трьох із чотирьох великих річок Африки — Нілу, Конґо (Заїр) і Замбезі — розташовані на відносно невеликій відстані один від іншого — у нагір'ях, пов'язаних зі Східно-Африканською рифтовою системою.

Приблизно третина Африки — це область внутрішнього стоку в основному тимчасових водотоків. Області з тропічним кліматом — пустеля Сахара й частина Калахарі — майже не мають річок. їх перетинають ваді — сухі гирла, що наповнюються водою тільки після дощів, які тут випадають дуже рідко, і річки, що беруть початок у більш вологих районах.
Більшість річок «чорного» континенту (Ніл, Конґо, Ніґер, Сенегал, Оранжева) стікає в Атлантичний океан. 
Найдовша річка Африки й усього світу — Ніл. Його довжина становить 6671 км, площа басейну — 2870 тис. кв. км.
Річка Ніл
Конґо (Заїр) протікає в Центральній Африці. За площею басейну й річним стоком річка посідає перше місце на «чорному» континенті. У середньому за рік Конґо виносить в океан приблизно в 15 разів більше води, ніж Ніл! Причини виняткової повноводності Конґо полягають у тому, що річка збирає воду з величезної території, де регулярно випадають дощі.
Особливість річки — дугоподібна форма русла й порівняно рівномірні витрати води. Басейн річки розташований по обидва боки від екватора, отже, обміління південних приток Конґо врівноважується надходженням до головної річки води з річок Північної півкулі, де постійно йдуть дощі.
Річка Конґо
Третє місце за довжиною та площею басейну посідає річка Ніґер. Ніґер протікає в Західній Африці, по дорозі від витоків до гирла описуючи дугу, у середній течії майже досягаючи Сахари. її верхні й нижні ділянки розташовані в областях, багатих на опади, а середні — у посушливих.
Річка Нігер
Річка Оранжева протікає в Південній Африці. За довжиною та площею басейну вона поступається Нілу, Конґо, Ніґеру й Замбезі, але в той же час річний стік у неї більший за Ніл. Відмінна риса річки — різке падіння рівня за сухого сезону, місцями її можна перейти вбрід, трапляється також пересихання окремих ділянок, проте взимку вона розливається.
Річка Оранжева
Найбільші річки, що впадають в Індійський океан, — Замбезі й Лімпопо. Замбезі за річним стоком посідає друге місце на материку. Рівень води на Замбезі підвищується влітку, у зимовий період він різко знижується.
Найбільше озеро Африки й третє у світі — Вікторія. Воно розташоване трохи південніше екватора на висоті 1134 м. За площею озеро значно більше за Азовське море, на ньому часто трапляються сильні шторми. Вікторія розташована в неглибокому тектонічному прогині, тому це озеро є мілководним для своїх розмірів.
Озеро Танганьїка
Озеро Танґаньїка — друге за розміром озеро Африки, а за глибиною (1435 м) — друге у світі після Байкалу. Стрімкі гірські схили піднімаються над його поверхнею й досягають висоти 2400 м. На схід від Танґаньїки, в іншому розламі, розташоване інше озеро — Ньяса. Його також оточуюсь гори, які в деяких місцях підходять до самої води.
Озеро Чад розташоване біля південного кордону пустелі Сахара й займає частину неглибокої западини. Середня площа озера — 26 тис. кв. км, але нерідко воно висихає наполовину, адже його глибина становить рід 1 до 7 м. Тридцять років тому сильна посуха в Північній Африці призвела до того, що площа озера Чад зменшилася з 26 тис. кв. км до 3,5. Але да кілька років опади «відродили» озеро, яке за ці роки відійшло від берегів на 60–80 км.
Таким чином:

Найгустіша річкова мережа Афри­ки — в екваторіальному і субекваторіальному кліматичних поясах. Дуже мало річок у пустелях, а великі річки, що течуть тут, починаються у вологих областях. У пустелях багато сухих річищ — ваді, які зрідка, тільки після великих дощів, заповнюються водою.

Майже всі річки Африки мають дощове живлення. Вони розливаються у сезон дощів. В екваторіальній області річки повноводні протягом усього року.
В Африці розташовані річки басейнів Атлантичного та Індійського океанів. Прорізаючи тверді кристалічні породи на плоскогір’ях, річки утворюють численні пороги й водоспади. Близько 1/3 території материка не має стоку в океан, тобто належить до басейнів внутрішнього стоку.
Річки басейну Атлантичного океану:
• Ніл — найдовша річка у світі (6671 км);
• Конґо — найбільш повноводна і друга за довжи­ною річ­ка Аф­рики (4320 км);
• Ніґер — третя за довжиною річка Африки (4160 км).
Найбільша річка басейну Індійського океану — Замбезі (2660 км), на ній розташований один із найбільших у світі водоспадів — Вік­торія.
Озера зосереджені переважно в середній частині Африки. Серед них найбільш відомі: Танґаньїка (ширина 50—80 км, довжина 650 км, глибина 1435 м), Вікторія, Ньяса, Чад, Тана.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.