четверг, 9 мая 2013 г.

ДПА: Психологічна підготовка перед екзаменами

 Медитація є своєрідною підготовкою до посиленого сприйняття інформації та використовується в тих випадках, коли є необхідність засвоїти великий її обсяг. Вона дозволяє запрограмувати мозок на інтенсивну роботу.
 Програма  медитації  по  пунктах:
1. Прийміть зручну позу, закрийте очі.
2. Уявно (у думках) пройдіться по тілу, звертаючи увагу на групи м'язів і намагаючись їх розслабити. Наприклад, послідовність така – м'язи обличчя, пліч і шиї, передпліччя, кисті рук, стегна, ступні. На це не слід витрачати багато часу, буквально одна-дві хвилини.
3. Декілька  хвилин спостерігайте  своє  дихання.
4. Спробуйте відчути, як знижується частота вібрацій мозку і як вона досягає найнижчого рівня. У цьому плані можна уявити, що у Вас є очі всередині, які «розглядають мозок». І уявити, як обидві півкулі починають разом випромінювати приємне світло, частота мигання якого сповільнюється, або замість світла використовуйте образ тепла чи звуку. Можна уявити, як Добра Фея або Чарівниця гладить Вас по голові, і Ви заспокоюєтеся, півкулі працюють разом.
5. Повторіть подумки три-чотири рази наступну формулу: «В момент, коли я відкрию очі, мій мозок перебуватиме в стані альфа і залишиться в ньому ... (вкажіть потрібний проміжок часу, наприклад: протягом п'яти годин до закінчення занять). В цей час мій мозок буде максимально сприйнятливий до інформації, що повідомляється під час занять, що дозволить мені запам'ятати все докладно і ясно, так, щоб вся засвоєна інформація була доступна мені в будь-яку хвилину».
6. Відкрийте очі.
7. Впевнено йдіть на заняття, засвоєння буде максимальним.
Можна провести цю операцію безпосередньо перед заняттями, так як процедура  не забирає багато часу.
1. Психологія
Відчувається деякий страх перед майбутнім іспитом і великим об'ємом інформації. Цей страх в помітною мірою може паралізувати всі зусилля, наскільки б плідними вони не здавалися.
Що робити? По-перше, аутотренінг. При всій його зовнішній простоті це потужна зброя, якою просто гріх не скористатися. Візьміть собі за правило всякий раз, коли є можливість, використовувати такі позитивні твердження: моя впевненість у своїх силах збільшується з кожним днем, з кожним днем я стаю все розумніший і розумніші або що-небудь в цьому роді. Проявіть фантазію! Далі, перед сном візуалізують, як успішно здаєте іспит, як отримуєте потрібний Вам диплом тощо.
2. Запах
Не будемо ігнорувати цей інструмент допомоги нашому інтелекту. Під час занять розпилюйте запах лимона. Начебто все просто, але японці довели, що це на 20 – 30 %  підвищує пам’ять та  інтелектуальну діяльність. Немало, вірно?
3. Графік занять
Класифікація, нехай навіть умовна, все ж вкрай бажана. Якщо Ви будете читати все підряд, то в голові все переплутається. Тобто, не можна однорідний матеріал вивчати занадто довго. Друге правило, яке треба враховувати, полягає в тому, що людина на чому-небудь може утримувати увагу протягом 40 хвилин. Максимум уваги під час занять досягається через 20 хвилин після початку занять. Психологи встановили, що оптимальний розмір навчального години – 30 хвилин.
Тому пропонуємо наступний графік занять:
Перша серія:
30 хвилин занять – 3 хвилини перерви
30 хвилин занять – 5 хвилин перерви
30 хвилин занять – 10 хвилин перерви
30 хвилин занять – 5 хвилин перерви
30 хвилин занять – 3 хвилини перерви
30 хвилин занять – перерва не менше години.
Друга серія – теж саме, тільки перерви збільшуйте вдвічі, третявтричі і т.д. Тепер про самі перерви. Перерви ніяк не повинні бути пов'язані з навчанням. Фізичні вправи, забави з домашнім улюбленцем Максимум відволікання! Великі перерви найефективніші, якщо вони використовуються для сну. До речі, про недосип теж мови бути не може.
Навіть самий цікавий матеріал, найяскравіші образи через три доби починають стиратися, якщо вони, звичайно, не викликали сильного емоційного потрясіння або хоча б враження. Навчальний матеріал на це нездатний. Тому, через 10 хвилин після вивчення теми, параграфа, розділу треба повторити пройдене! Рівень запам'ятовування різко збільшується. Ще один повтор зробіть приблизно через добу-дві. Причому кожен наступний повтор повинен бути коротше попереднього.
Усі ці поради в будь-якому випадку різко збільшують успішність підготовки до іспиту будь-якої складності!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.