воскресенье, 26 мая 2013 г.

Мінеральні ресурси світу

Мінеральні ресурси — це сукупність запасів корисних копалин мінерального походження. Використовуються понад 200 видів мінеральної сировини. У залежності від призначення мінеральні ресурси поділяють на три групи:
Паливні (енергетичні) — використовуються для отримання тепла і світла.
Металеві (рудні) — з яких виплавляють метали (руди чорних і кольорових металів). 
Неметалеві (нерудні) — використовуються як сировина для хімічної промисловості (калійна сіль, фосфорити, сірка), будівництва і як технічна сировина (азбест, графіт, алмази).
Родовища корисних копалин розміщені на Землі дуже нерівномірно. Це пояснюється особливостями тектонічної будови земної кори. Для кращого розуміння закономірностей розміщення корисних копалин на карті показані тектонічні області материків (платформи та сейсмічні пояси).
Паливні та деякі нерудні корисні копалини осадового походження утворилися внаслідок багато вікового накопичення осадових порід. 
Родовища цих корисних копалин найчастіше зустрічаються в осадових чохлах найдавніших платформ і в передгірних прогинах областей найдавнішої і древньої складчастості. У рельєфі цим тектонічним структурам відповідають рівнини (див. карти). 

Розвідані запаси нафти і природного газу в світі постійно зростають в результаті пошуку й освоєння нових родовищ. Особливо це стосується дна Світового океану. 
Майже половина родовищ-велетнів сконцентрована в країнах Близького та Середнього Сходу. Найбільші поклади нафти й природного газу зосереджені в країнах Перської затоки, Росії, США, країнах Латинської Америки (Венесуела, Мексика, Еквадор), Північної Африки (Алжир, Лівія), Екваторіальної Африки (Нігерія, Габон), Південно-Східної Азії (Бруней, Індонезія).
Найбагатшими на вугілля регіонами світу є Азія (54 %), Північна Америка (28 %) та Європа (9 %). Більшість вугільних басейнів знаходиться на території Росії, США та Китаю, на які припадає близько 80 % загальнопланетарних запасів. 


Гірничо-хімічні неметалічні корисні копалини також переважно мають осадове походження.
Металеві корисні копалини, приурочені до щитів найдавніших докембрійських платформ і складчастих областей земної кори. Саме тому багатющі рудні копалини приурочені до старих низьким горах, нагір і плоскогір'їв.

Руди чорних металів (залізні, марганцеві) в земній корі залягають пластами, утворюючи великі за площею басейни. Їх поділяють на ті, що є сировиною для чорної металургії (залізні й марганцеві), кольорової металургії (алюмінієві, мідні, поліметалеві, олов’яні та інші), та благородні метали (золото, срібло, платина).
Найбільші у світі запаси ЗАЛІЗНИХ і МАРГАНЦЕВИХ руд сконцентровані у Бразилії, Австралії, Південній Африці, Казахстані, Україні, Росії.
Руди кольорових металів залягають у надрах землі своєрідними ПОЯСАМИ. 
Так, МІДНІ та ПОЛІМЕТАЛЕВІ руди знаходять у складчастих ПОЯСАХ КОРДИЛЬЄР-АНД та АЛЬПІЙСЬКО-ГІМАЛАЙСЬКОМУ ПОЯСІ.
З розвитком атомної енергетики зростає значення УРАНОВИХ руд. До першої п’ятірки країн щодо запасів уранових руд входять Австралія, Південна Африка, Нігер, Бразилія і Канада.
Боксити - це алюмінієва руда. Освоєними районами поширення АЛЮМІНІЄВИХ руд є північ Австралії, країни Гвінейської затоки, Карибського басейну, Середземномор’я. Найбільші родовища бокситів зосереджені в Австралії, Гвінеї, Бразилії, Венесуелі, на Ямайці. 




Руди кольорових металів залягають у надрах Землі своєрідними поясами. Так, мідні та поліметалічні руди поширені в складчастих областях Кордильєр — Анд, олов'яні руди — в Тихоокеанському поясі.

 
Наявність мінеральних ресурсів є гарною передумовою розвитку господарства будь-якої країни.
Мінерально-сировинна база України є багатством її народу, вона забезпечує незалежність і національну безпеку. За різноманітністю і багатством мінерально-сировинної бази Україна вигідно відрізняється від більшості республік колишнього СРСР і багатьох держав, займаючи 0,5% суші й переробляючи близько 6% світового обсягу мінеральної сировини.
На території України розвідано близько 8 тисяч родовищ, майже 90 видів корисних копалин, з яких 20 мають важливе економічне значення. Серед них — нафта, газ, залізні, марганцеві, титанові, уранові руди, вугілля, сірка, ртуть, каолін, графіт, вогнетривкі глини, питні мінеральні води та інше.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.