воскресенье, 12 мая 2013 г.

Форма та розміри Землі 

                                    Вигляд із космосу              Модель Землі - геоїд 


Земля — третя від Сонця планета Сонячної системи. За сучасними уявленнями, Земля утворилася близько 4,7 млрд років тому. 
Наша планета має кулясту форму (геоїд) і обертається навколо Сонця зі швидкістю ­29,765 км/с, або 108 000 км/год. Вісь Землі має нахил 66°33′22″, період обертання навколо осі — 23 години 56 хвилин 4,1 секунди.
Основні геометричні характеристики Землі: 
• земний діаметр 12756,5 км;
• земна вісь 12713,7 км;
• середній радіус 6371,1 км;
• площа поверхні 510 млн км2.
Екватор — це уявна лінія на поверхні Землі, всі точки якої перебувають на однаковій відстані від обох полюсів. Екватор поділяє земну кулю на Північну і Південну півкулі.
Полюси Землі (Північний і Півден­ний) — це точки перетину осі обертання Землі із земною поверхнею.
Куляста форма Землі визначає її фізико-географічні особливості. Вона зумовлює існування освітленого та затемненого боків, тобто дня і ночі. На освітленому боці тепло прибуває, а на затемненому — випромінюється. Це впливає на стан атмосфери і характер погоди.
Форма Землі визначає кут падіння сонячних променів на поверхню: одночасно падаючи на кулясту поверхню в різних за широтою місцях, вони дотика­ються до неї під різними кутами. Цим пояснюється різне нагрівання планети на різних широтах. Куляста форма Землі зумовлює зональний розподіл тепла та існування теплових поясів. Від цього залежить розподіл кліматів на Землі та їх зональний характер, що зумовлює особливості всіх компонентів географічної оболонки — від рельєфу до рослинності і тваринного світу. 
Куляста форма Землі також спричинює протилежність усіх явищ по обидва боки екватора: якщо в Північній півкулі зима, то в Південній — літо. Вона впливає на основ­ні напрями руху повітряних мас в атмосфері і течій в океанах.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.