суббота, 11 мая 2013 г.

Погода і клімат


У будь-який момент над будь-якою ділянкою Землі атмосфера має певні температури, вологість, тиск. Стан атмосфери в даний момент у певному місці називається погодою.
Погода швидко змінюється. Проте якщо прослідкувати за такими змінами протягом багатьох років, то виявиться, що вони мають певні закономірності й режим. Такий багаторічний усталений режим погоди називається кліматом. Його особливості залежать від трьох чинників:
кількості сонячної радіації, яка зменшується в напрямку від екватора до полюсів (чим далі від екватора, тим клімат холодніший);
переміщення повітряних мас — ве­ли­ких рухомих частин тропосфери з певними властивостями (воно впливає на режим і кількість опадів, а також на температуру повітря);
характера підстилаючої поверхні (суходіл чи океан; віддаленість від океану; особливості прибережних вод океану; рельєф тощо).


Розподіл сонячного тепла на земній поверхні

Нагрівання поверхні Землі залежить від багатьох обставин: хмарності, прозорості атмо­сфери, характеру місцевості. Особливо помітно впливає на це висота Сонця над горизонтом. Чим вона більша, тим краще нагрівається поверхня Землі.
Найкращі умови для нагрівання земної поверхні існують між 23°30′  північної широти та 23°30′ південної широти, де Сонце двічі на рік буває у зеніті. На паралелях 23°30′ широти (їх називають тропіками) воно буває у зеніті один раз на рік: над Північним тропіком — 22 червня (цей день називається днем літнього сонцестояння), над Південним — 22 грудня (день зимового сонцестояння). Частину земної поверхні між тропіками називають жарким поясом.
На північ від 66°30′ пн. ш. і на південь від 66°30′ пд. ш. раз на рік Сонце протягом доби чи більше може не сходити чи не заходити. Ці явища називаються полярним днем і полярною ніччю, а паралелі 66°30′ пн. ш. і 66°30′ пд. ш. — полярними колами. 
Ділянки Землі всередині полярних кіл нагріваються найгірше, бо частину року Сонце їх взагалі не освітлює. Тут воно ніколи не піднімається високо над горизонтом. Ділянки земної поверхні всередині полярних кіл називають холодними поясами. Частини Землі між жарким і холодним поясами нагріваються гірше за приекваторіальні райони, але краще за приполярні. Їх називають помірними поясами сонячного освітлення.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.