суббота, 7 сентября 2013 г.

Історико-географічні регіони світу

Між державами і територіями світу спостерігаються природні, господарські, етнічні та інші відмінності. До того ж, важко охопити всю повноту та багатогранність суспільного і господарського життя планети одним поглядом. Тому для вивчення економічної та соціальної географії світу виділяють більш-менш однорідні Історико-географічні регіони.


Найбільшими регіонами є частини світу. В межах частин світу виділяють менші регіони, які мають певну географічну єдність та спільність історичної долі. Так, у Європі традиційно виділяють Західну, Центральну та Східну Європу, а іноді ще Північну і Середземноморську. Країни Західної Європи за післявоєнні роки сформувались у сталу політичну єдність. Центральна Європа нині - група країн пост-соціалістичної перехідної економіки, яка охоплює колишні соціалістичні країни Європи та молоді незалежні держави, що були республіками в складі СРСР (Естонія, Латвія, Литва, Білорусь, Україна, Молдова). Східна Європа - це європейська частина Росії.
Азію поділяють на Північну (Сибір і Далекий Схід), Східну, Південно-Східну, Південну, Південно-Західну (або Близький та Середній Схід) та Центральну Азію. Території Південно-Західної, Південної та Південно-Східної Азії давно склались, і кожна охоплює країни, які тяжіють до відповідних географічних регіонів Азії. До Північної Азії належить азіатська частина Росії. До Східної Азії входять території країн Японії, КНДР, Республіки Корея, Китаю, Монголії, хоча з точки зору фізичної географії та історії Монголія і Західний Китай - це Центральна Азія. Нині до Центральної Азії входять також Казахстан, Узбекистан, Киргизька Республіка, Таджикистан та Туркменістан.
В Америці виділяють Англо-Америку (США і Канада) та Латинську Америку, до якої входять країни материка Південна Америка, Центральної Америки та Вест-Індії.
Африка - це країни материка Африка. До Австралії та Океанії входять материк Австралія та всі острівні держави і території Тихого океану.
Історико-географічні регіони світу мають різний рівень внутрішньої єдності. Якщо Західна Європа об'єднує досить однорідні країни в політичному і в господарському відношеннях, то, наприклад, Південно-Західна Азія - на сьогодні все ще поле політичного протистояння. Африка ж через величезні розбіжності культурного, політичного, економічного розвитку являє собою конгломерат з економічно мало пов'язаних між собою країн.
Рівень внутрішньої єдності регіонів надзвичайно залежить і від природних особливостей (наявність рівнин, комфортність кліматичних умов, транспортна доступність тощо), і від спільності історичної долі, але головним є рівень сформованості регіональних ринків, активний обмін товарами і ресурсами, робочою силою, різноманітними послугами, що виникають в процесі географічного поділу праці.
Європа. В цій частиш світу знаходиться 45 незалежних держав (включаючи Росію) і одна колонія. Загальна площа Європи - понад 10 млн кв.км, населення - більш як 700 млн чоловік. Межа між Європою та Азією на фізичній карті досить умовно сприймається на політичній карті світу. Адже Росію, Туреччину, країни Закавказзя і навіть Казахстан, більшість територій яких знаходиться в Азії, звичайно розглядають в контексті європейських проблем.
Найбільш значний вплив на економічні та політичні процеси в Західній Європі мають два міждержавні утворення: Європейське співтовариство (ЄС) та військово-політичний блок НАТО (Північноатлантичний воєнний пакт). Свого часу організація НАТО виникла для оборони країн Європи і зони Атлантики. Цьому блоку протистояло воєнно-політичне угруповання соціалістичних країн - Варшавський пакт. Після ліквідації військового протистояння в регіоні більшість країн Центральної Європи пішла по шляху співробітництва з НАТО. Деякі з них (Польща, Чехія, Угорщина) вступають до НАТО, інші виявляють бажання туди вступити або співробітничати у рамках програми «Партнерство заради миру», прийнятої в 1994 році. З країн - колишніх республік СРСР першими до цієї програми приєдналися країни Балтії (Литва, Латвія, Естонія) та Україна. Важливого значення набуває інтеграційне утворення країн Центральноєвропейської ініціативи (ЦЄІ), яке було створене з метою допомоги постсоціалістичним країнам в їх інтеграції до європейських структур. Україну прийнято до цього угруповання в 1996 році.

Азія - найбільша за площею (понад 44 млн кв. км) та населенням (понад 3,4 млрд чоловік) частина світу. В ній 49 держав і країн, що фактично або юридичне самостійні, 2 залежні території.
Країни і народи Азії з їх традиціями культури та філософією - феномен, що визначає суть поняття «Схід», на відміну від поняття «Захід», за яким стоять країни, народи і традиції Європи. Саме в цій частині світу виникли давні цивілізації, з глибин її території накочувалися на Європу хвилі міграцій, після яких виникали нові народи, саме в Азії зародилися основні світові релігії - християнство, іслам, буддизм. На території Азії виникли перші стародавні міста. Уже тисячоліттями існують державні утворення на територіях Східної, Південної, Південно-Західної та Центральної Азії.
Для сучасної Азії характерні великі розбіжності в рівнях розвитку країн і значна диференціація регіональних проблем. Кожний регіон Азії - свій клубок проблем. Традиційно найгострішими є проблеми Близького та Середнього Сходу (Південно-Західна Азія). Але останнім часом до них долучилися проблеми прилеглих до цього регіону країн Закавказзя та Центральної Азії.
З інтеграційних утворень в Азії дієвим є лише АСЕАН - економічне та політичне об'єднання країн Південно-Східної Азії, тісно пов'язане з капіталом Японії та США.
В арабських країнах Азії та Північній Африці користується авторитетом Ліга арабських держав, яка охоплює 20 країн. При Лізі створено Економічну раду, Раду спільної оборони, різноманітні спеціалізовані комітети.
Америка. На території Північної, Центральної і Південної Америки розташовано 35 незалежних держав і 15 колоній. Цей регіон іноді називають «Новим світом» на відміну від «Старого Світу», яким є Євразія. Нащадки корінних жителів Америки нині становлять порівняно невелику частку населення. Сучасна етнічна реальність стала фактично продуктом останніх століть і творилася переселенцями та нащадками переселенців з Європи та інших частин світу.
В Америці формується кілька інтеграційних утворень. ЗО країн цієї частини світу входять в Організацію американських держав. США, Канада та Мексика в 1993 році уклали угоду про утворення НАФТА (Північноамериканський договір про вільну торгівлю). В південноамериканському регіоні створено інтеграційне угруповання МЕРКОСУР. 
Африка - материк молодих незалежних держав, що розвиваються. Нині тут налічується 53 суверенні держави і 3 залежні території. Найбільш впливовою міжнародною організацією регіону є Організація африканської єдності (ОАЄ), членами якої є майже всі держави материка. При ОАЄ діють спеціалізовані економічні комісії, Комітет визволення та ін.
Австралія та Океанія. На величезних просторах Тихого океану сформувалося 13 незалежних держав. Серед них - високорозвинуті Австралія, що займає цілий материк, Нова Зеландія та ще 11 молодих незалежних держав, розташованих на архіпелагах та окремих островах. Ще 17 груп островів та архіпелагів - колонії та підопічні території США, Австралії, Нової Зеландії та інших держав. В економічному відношенні ці країни все більше долучаються до інтеграційних процесів Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

Основні регіони світу 

(сітка ООН з доповненням Ю.П.Грицака)


Північна Європа (1) — Велика Британія, Ірландія, Данія, Норвегія, Швеція, Ісландія, Фінляндія, Ес­тонія, Латвія;

Західна Європа (2) — Німеччина, Франція, Авст­рія, Швейцарія, Нідер­ланди, Бельґія, Люксембурґ, Ліхтен­штейн, Монако;

Південна Європа (3) — Португалія, Іспанія, Андорра, Мальта, Італія, Словенія, Хорватія, Боснія і Герце­ґовина, Сербія і Чорногорія, Маке­донія, Албанія, Греція, Кіпр, Сан-Марино, Ватикан, Ґібралтар;

Східна Європа (4) — Чехія, Словач­чина, Польща, Литва, Білорусь, Україна, Угорщина, Молдова, Руму­нія, Болгарія;

Північна Євразія (5) — Росія;

Західна Азія (6) — Туреччина, Гру­зія, Вірменія, Азербайджан, Сирія, Ліван, Ізраїль, Палестина, Ірак, Саудівська Аравія, Ємен, Оман, ОАЕ, Катар, Кувейт, Бахрейн, Йорданія;

Центральна Азія (7) — Іран, Аф­ганістан, Туркменістан, Узбеки­стан, Таджикистан, Киргизстан, Казах­стан;

Південна Азія (8) — Індія, Пакистан, Непал, Бутан, Шрі-Ланка, Мальдів­ські о-ви, Банґладеш);

Південно-Східна Азія (9) — М’янма, Таїланд, Камбоджа, Лаос, В’єтнам, Індонезія, Малайзія, Сінґапур, Бру­ней, Філіппіни;

Східна Азія (10) — Японія, Північна Корея, Республіка Корея, Китай, Монголія, Тайвань;

Північна Африка (11) — Марокко, Алжир, Туніс, Лівія, Єгипет, Судан, Західна Сахара;

Західна Африка (12) — Кабо-Верде, Ґамбія, Сенеґал, Ґвінея-Бісау, Ґвінея, Сьєрра-Леоне, Ліберія, Кот-д’Івуар, Гана, Тоґо, Бенін, ­Ніґерія, Ніґер, Бур­кіна-Фасо, Малі, Мавританія;

Центральна Африка (13) — Чад, ЦАР, Камерун, Екваторіальна Ґвінея, Сан-Томе і Прінсіпі, Ґабон, Конґо, Заїр (ДРК), Анґола;

Східна Африка (14) — Еритрея, Ефіопія, Джибуті, Сомалі, Кенія, Уґанда, Руанда, Бурунді, Танзанія, Коморські о-ви, Сейшельські о-ви;

Південна Африка (15) — Південна Африка, Намібія, Ботсвана, Свазі­ленд, Лесото, Зімбабве, Замбія, Ма­лаві, Мозамбік, Мадаґаскар, Мав­ри­кій, Реюньйон;

Північна Америка (Англо-Америка) (16) —Канада, США;

Центральна Америка (17) —Мексика, Ґватемала, Гондурас, Сальвадор, Коста-Рика, Панама, Беліз, Ніка­раґуа;

Карибська Америка (18) — острови у Карибському морі;

Андська Америка (19) — Венесуела, Колумбія, Еквадор, Перу, Болівія;

Тропічна Південна Америка (20) — Бразилія, Параґвай, Ґвіана, Суринам, Ґайана;

Помірна Південна Америка (21) —Арґентина, Чилі, Уруґвай, Фолкленд­ські о-ви;

Австралія (22) — Австралійський Союз, Нова Зеландія;

Океанія (23) — острови в Тихому океані.

Історико-географічний регіон — сукупність країн, яким притаманні спільність природних умов, фізико- та економіко-географічного положення, господарської діяльності, історії і культури народів, а також близкість рівня соціально-економічного розвитку.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.