воскресенье, 9 марта 2014 г.

Країни  Азії   

Азія – один із осередків зародження цивілізації, батьківщина землеробства, штучного зрошення, міст, багатьох наукових досягнень. Тут протягом століть розвивалося багато цивілізованих держав, виникали і розпадалися великі імперії. У XIX ст. значна кількість азійських територій і країн  були колоніями. Азія  вирізняється природними контрастам и  і геополітикою. Тут склалися непрості взаємовідносини між  окремими країнами-сусідами, що часто призводить до загострення ситуації. За бурхливе XX ст. тут прогриміло немало війн, десятки революцій, військових переворотів,  путчів.  Більшість конфліктів і нині виникає на релігійній і між етнічній основі. Серйозним викликом сучасності є  війни,  що  періодично охоплюють окремі азійські регіони, в яких часто беруть участь і розвинені країни світу. Нині на континенті переважають країн и, що  розвиваються. Вони намагаються поліпшити своє економічне становище,  освоїти і впровадити новітні технології в господарство. Проте вдається це  зробити  далеко не всім з них. Окремі країни Азії досягли значних успіхів в  економіці  й  увійшли  в  групу  найбільш   розвинутих,  впливових держав світу.

Пропонуємо  вам  пізнати  найбільший  географічний  регіон  світу, щоб з’ясувати його роль у світовому господарстві,  зрозуміти причини відмінностей у рівнях розвитку і спеціалізації країн,  долучитися  до  культурної  спадщини  народів  з  іншою,  ніж  у  нас, релігією,  традиціям и і побутом.
Загальні відомості про регіон. Азія займає 1/3 земної  поверхні і є найбільшою частиною світу. В Азії налічують 47 суверенних держав, багато з  яких є найдавнішими. Країни  різні  за  розмірами  і кількістю населення,  кордони між ними визначені і політично, і  природними межами.
Географічне положення країн Азії відрізняється трьома особливостями: приморським положенням, глибинним (континентальним) положенням, а також не завжди сприятливим сусідським положенням.
Більшість країн великі за розмірами, наприклад Китай, Індія, Саудівська Аравія. На тлі цих велетнів виділяються зовсім малі за розмірами країни,  приміром  Сінгапур  і  Мальдіви.  Проте  в  Азії,  на  відміну від Європи,  таких країн небагато.
Чисельність населення Азії – 4 млрд 117 млн осіб, з них майже 2,5 млрд осіб проживає лише у двох країнах – Китаї та Індії.
На думку експертів,  у найближчі  50 років  кількість населення на заході Азії збільшиться на 105 %, а на сході усього лише на 5 %. У  найближчі 15 років зростання кількості населення Китаю загальмується. До 2025 р. китайців  стане на 198 млн більше, ніж нині. Темпи зростання кількості населення Індії, навпаки, прискоряться, і до 2025 р. ця країна майже вирівняється з Китаєм за кількістю  населення. Очікується значне зменшення кількості населення Японії.
Азія є одним з найменш урбанізованих регіонів,  але це відставання від інших регіонів скорочується. Особливо це відчутно на півдні і сході, де розташовані деякі з найбільших і швидкозростаючих мегаполісів планети. Зайнятість  населення  неоднакова  в  різних  країнах. У менш розвинених країнах зростає частка зайнятих у сільському господарстві, а в Японії 70% робочої сили задіяно у сфері послуг. У промисловості країн Азії пересічно зайнято 20-25 %  працюючих.
Одже, Азія – найбільша за площею (понад 44 млн км2) і населенням частина світу (більше 4,1 млрд. чоловік або 60 % жителів Землі, головним чином, азіатської і європейської рас (на заході). У ній зосереджено 47 держав і країн, які є фактично або юридично самостійні. Країни і народи Азії з їх традиціями культури і філософією – феномен, який визначає суть поняття "Схід", на відміну від поняття "Захід", за яким стоять країни, народи і традиції Європи. Саме в цій частині світу зародилися стародавні цивілізації, з глибин її території накочувалися на Європу хвилі міграцій, після яких виникали нові народи, саме в Азії зародилися основні світові релігії – християнство, іслам, буддизм. На території Азії виникли перші стародавні міста. Вже тисячоліттями існують державні утворення на територіях Східної, Південної, Південно-Західної та Центральної Азії.
Для сучасної Азії характерні великі розбіжності в рівнях розвитку країн і значна диференціація регіональних проблем. Кожен регіон Азії – свій клубок проблем. Традиційно гострими є проблеми Близького та Середнього Сходу (Південно-Західна Азія). Але останнім часом до них приєдналися проблеми прилеглих до цього регіону країн Закавказзя та Центральної Азії. З інтеграційних утворень в Азії дієвим є лише АСЕАН – економічне та політичне об'єднання країн Південно-Східної Азії, тісно пов'язане з капіталом Японії та США.
Крім зазначеного в підручнику поділу країн світу на регіони, є інші підходи до регіоналізації країн світу. Так, за В.П.Безуглим на мапі Азії виділяють наступні історико-географічні субрегіони, що об'єднують країни за ознаками сусідства, спільності історичного та господарсько-культурного розвитку:
Близький Схід – розташований на кордоні Азії та Північної Африки, включаючи Єгипет, Судан, Ізраїль, Сирію, Ліван, Туреччину, Ірак, Кіпр, країни Аравійського півострова і невеликі держави Перської затоки;
Середній Схід – Іран, Афганістан. Іноді до цього субрегіону відносяться також країни Близького Сходу;
Закавказзя – Грузія, Вірменія, Азербайджан;
Середня Азія – Туркменістан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан;
Далекий Схід – країни Східної Азії: схід Росії, Китай, Північна Корея, Південна Корея, Японія, Монголія, Тайвань;
Левант – країни східного узбережжя Середземного моря: Сирія, Ліван, Ізраїль, Палестина, Кіпр.
Один з індійських істориків писав: "Заберіть у людей Азію, і вони втратять минуле, сьогодення і майбутнє".
Якщо задуматися, то можна зрозуміти правдивість цього вислову. Почнемо з минулого: саме Азія є одним з центрів зародження сучасної цивілізації. На її території з'явилися перші у давній історії культури: месопотамська, дорійсько-індійська, китайсько-тибетська, шумерська. Від цих культур до нас дійшли цінні наукові знання і прийшли науки: математика, фізика, медицина. Звідси до нас дійшла одна головних ознак цивілізації – писемність. Не секрет, що перший алфавіт, який потім перейняли і вдосконалили греки винайшли фінікійці – предки сучасних ліванців.
 
Стародавні цивілізації одними з перших окультурили деякі сорти рослин і одомашнили тварин. Саме з Азії до нас прийшли: пшениця тверда (Південно-Західна Азія), рис (Південно-Східна Азія), сорго, буряк, цибуля, цукровий очерет (Індія), чай, яблуня... і  саме на просторах Азії були одомашнені вівця, бик, корова, свиня.
Саме Азія є батьківщиною всіх світових і найбільш поширених релігій. Християнство зародилося на Близькому Сході в першому столітті нашої ери, індуїзм – 2000 років до нашої ери, буддизм – 500 років до нашої ери в Індії, іслам – в Аравії в 662 році нашої ери. Крім релігій, Азія також є батьківщиною зводу морально-етичних правил, відомих як конфуціанство і даосизм. Саме в Азії були написані Веди, Тора, Талмуд, Авіст, Коран, Біблія.
Азія і культура – це поняття, які тісно переплітаються. Саме в Азії перебувала більшість чудес світу (висячі сади Семіраміди, храм Артеміди та ін.) Саме тут знаходяться священні місця для більшості людей (Єрусалим, Мекка), побудовані пам'ятники світового мистецтва і архітектури: собор Святої Софії, Тадж-Махал, Велика китайська стіна, храми Тибету. І це лише мала частка спадщини древніх цивілізацій. А якщо згадати історію людства, напевно, варто згадати, хто дав світові сучасні цифри, порох, компас, шовк, фаянс, трубопроводи, папір, коли в Європі панували часи темного середньовіччя. Саме Азія, а точніше країни Арабського халіфату продовжували удосконалювати і розвивати знання античного світу – математики, географії, історії, неперевершеними залишаються твори мистецтва Омара Хайяма і Басон.
 
Азія, а точніше її країна Індія, змінила історію людства, ставши причиною початку епохи Великих географічних відкриттів (саме морський шлях до Індії шукав Колумб). Країна Азії – Японія – показала приклад, як з абсолютних руїн і бідності піднятися і стати одним з найпотужніших наддержав, а інші країни цього регіону (Республіка Корея, Тайвань, Сінгапур) першими продемонстрували, як за короткий проміжок часу без значних мінерально-сировинних ресурсів можна стати дуже заможними, використовуючи вдало продуманій стратегії економічного розвитку держави із залученням іноземного капіталу.
Азія є природним рекордсменом світу, адже на її території розташовані як найвища вершина світу (гора Джомолунгма), найглибше озеро світу (Байкал), глибока западина на суші (Мертве море) і безліч інших природних рекордів...
В Азії знаходяться найбільші агломерації (Пекін, Сеул, Шанхай, Тегеран, Карачі) і мегаполіс – Токайдо, населення яких в майбутньому буде тільки збільшуватися, що дозволить містам Азії зберегти першість за населенням. Також в Азії перебуває більшість міст мільйонерів (більше 150), значна частка яких припадає на Китай, Індію, Японію. Незважаючи на вищевказане, в Азії проживає більшість сільського населення світу, за розрахунками в майбутньому за часткою зменшуватиметься, а по абсолютній кількості збільшуватися.
Зараз Азія – це велика частина світу з населенням понад 4 млрд осіб, а це більше половини людства. Більш того, за прогнозами вчених, частка країн Азії в населенні світу в майбутньому буде тільки збільшуватися. Варто зазначити, що лише у двох країнах Азії – Індії та Китаї – в кожній з яких живе більше 1 млрд осіб. Саме в деяких країнах Азії спостерігається високий природний приріст. Азія є основним експортером некваліфікованої робочої сили. Факт, що так звані china-tоwn є у більшості сучасних великих міст Західної Європи та Північної Америки, а частка в'єтнамців, турків, індіанців стає все більше в країнах ЄС і США (турки в Німеччині, індійці в Сполученому Королівстві).
Азія є і залишиться найбільшим резервом і експортером трудових ресурсів (хоча тут вже сформувався і район імпорту трудових ресурсів – на Близькосхідних нафтогазових промислах).
Крім значних трудових ресурсів, Азія – комора природних ресурсів, зокрема, мінерально-сировинних. На Азію припадає понад 65 % світових запасів нафти і газу (Саудівська Аравія, Росія, Ірак, Іран, Китай, Індонезія, ОАЕ), ​​близько 50 % вугілля (Китай, Росія, Індія), величезні запаси хромітів (Туреччина, Китай, Індія), залізних (Китай, Росія, Індія), олов'яних (так званий Тихоокеанський пояс), свинцевих, бокситових, мідних, цинкових руд, золота, алмазів, дорогоцінних каменів (Росія, Індія), кам'яних і калійних солей (Росія, Туркменістан, Китай), сірки (Іран, Ірак), фосфоритів та інших мінерально-сировинних ресурсів.
Азія має одні з найбільших у світі лісові та біотичні ресурси (ліси Сибіру, Північного Китаю, гірських місцевостей, екваторіальні і субекваторіальні лісу Індонезії, Таїланду та Індії), значні водні та земельні ресурси. Але через велику кількість і непропорційність розміщення населення їх частка на одного жителя невелика. Азія також володіє значними рекреаційними ресурсами (природні ландшафти Індії, Китаю, Гімалаїв, Тибету, пляжі Туреччини, Таїланду, Індонезії, культурну спадщину Індії, Японії, Китаю, Ірану, Ізраїлю), що дозволить в майбутньому при створенні відповідної інфраструктури отримувати значні кошти.
Впадає на очі велика різниця в ВНП країн Азії та ВНП на душу населення (якщо Китай у ВНП займає 6 місце у світі, то по ВНП на душу населення його немає навіть у першій сотні), і значні диференціації ВНП по країнах (якщо ВНП на душу населення Непалу, Бутану складає близько 30 доларів США на рік, то для Японії, Кувейту і Сінгапуру він перевищує 200 тисяч доларів на рік).
З різницею в ВНП на душу населення і деякими іншими факторами пов'язаний рівень життя людини, яка визначається за ІЛР (індекс людського розвитку). Серед країн Азії є країни як з високим (Японія, Ліван), з середнім (Тайвань, Республіка Корея), і низьким рівнем ІЛР (Бангладеш, Монголія, Бутан). У майбутньому цей розрив повинен скорочуватися.
У країнах Азії розвинені всі галузі промисловості, одночасно чітко простежується територіальна диспропорція в розвитку. Якщо в Японії та Республіці Корея розвивають високоспеціалізовані і високоавтоматизовані галузі (насамперед машинобудування та хімічна промисловість) і сферу послуг, в Саудівській Аравії і Брунеї – видобувні та старі промислові галузі, то в Афганістані та Непалі промисловість представлена ​​переважно кустарними промислами.
 Простежується так зване перенесення технічно простих галузей обробної промисловості з розвинених країн у що розвиваються. Зокрема, в 70- 80-ті роки виробництво переносилося з Японії до Республіки Корея, Тайвань. А вже з цих країн в 90-і роки в Малайзію, Індонезію і Тайланд, в майбутньому планується вирівнювати диспропорцію.
Паливно-енергетичний комплекс найбільшого розвитку досяг в нафтовидобувних країнах та Японії (друге місце в світі з виробництва електроенергії), Китаї; металургія в Японії, Китаї, Індії, Сінгапурі, Республіці Корея, Туреччини; будівельна – повсюди; легка – всього в країнах Південно-Східної Азії.
Азія є найбільшим у світі виробником і при цьому імпортером сільськогосподарської продукції. (Спробуйте навести приклади).
Китай є найбільшим у світі виробником пшениці й рису. Одночасно в Азії більше людей відчувають брак продуктів харчування. У майбутньому, незважаючи на малі резерви земельних ресурсів, використовуючи інтенсивні методи ведення сільського господарства, можна подолати цю проблему. Також Азія володіє значним потенціалом для розвитку тваринництва, яке поки екстенсивно, не використовує досягнення «зеленої революції» (наприклад, в Індії найбільшу кількість великої рогатої худоби, але продуктивність надоїв молока в 5 - 10 разів менше, ніж у західноєвропейських державах) .
Азія – батьківщина багатьох продуктів харчування, зокрема, солодощів: халва, родзинки, рахат-лукум, курага, щербет, інжир, чай.
Азія для світу є одним із символів нових видів транспорту (згадати хоча б тунель Сейкан і швидкісні дороги Японії). Заберіть у людей Азію – і ви залишите їх без автомобілів, суден (Японія і Республіка Корея є одним з найбільших виробників цієї продукції), без більшості сучасних побутових приладів (телевізорів, комп'ютерів, годинників, мобільних телефонів), які виробляються переважно в країнах Азії (Японія, Тайвань, Республіка Корея, Китай).
В Азії прискорено розвивається фінансово-банківська справа і туризм (біржі, банки Японії, торговельні та фондові біржі Сінгапуру і Китаю; Тайланд, Туреччина, Мальдівські острови перетворилися на головні туристські центри світу). У ряді країн регіону високий рівень освіти та охорони здоров'я (Японія, Ліван, Кувейт), динамічно розвиваються комунікаційні технології (Японія, Республіка Корея).
Пластичні операції також відбуваються з Азії. Пластична хірургія зародилася в Індії. (Ніс – гордість  індійців, символ краси. І саме цей орган першім зазнав змін завдяки пластичним хірургам).
У людей не буде майбутнього, якщо продовжиться хижацьке ставлення до природи. Ми – європейці намагаємося наблизитися до природи, а японці, наприклад, у повсякденному намагаються наблизити природу до себе. Саме це проявляється в мистецтві бонсай. Бонсай – це мистецтво вирощувати в горщиках карликові дерева. Невпинним підрізуванням і підв'язки гілок, постійної заміною в горщиках ґрунту японці надають бонсаю бажаної форми. Бонсай означає вміння на маленькому просторі показати нескінченність природи. Бонсаї висловлюють прагнення людини до щастя і гармонії. Те, як людина живе, якими предметами і людьми він себе оточує, які вчинки робить, залежить значною мірою від її свідомості, сприйняття навколишнього світу. Виходячи з відмінностей, що існують між різними народами, цивілізаціями традиційно людство ділиться на "людей Сходу і Заходу". На Заході за багато сотень років склалася звукова (фонетична) писемність: людина спочатку озвучує те, що написано, лише потім обмірковує прочитане лівою півкулею кори головного мозку, тобто розуміє значення того чи іншого слова, словосполучення чи речення. Таку людину можна назвати "людиною Заходу", її бачення і сприйняття світу прагматичне, логічне, матеріалістичне, раціональне. Пізнаючи світ навколо він намагається дослідити будь-яке явище чи предмет, розібрати його на частини, виміряти, зважити, класифікувати і завдяки отриманій інформації про світ скласти цілісну його картину. Людина цього матеріального і духовного світу вірить у те, що він – цар природи, висока істота. Лікар ставить діагноз на основі результатів аналізів (крові, сечі, ЕКГ), так і лікує хворобу, а не людину. Дивно, чому ця ж людина Заходу досі не навчився впізнавати зміст книги по вазі, кількості сторінок, якості паперу і фарби для друку?
Писемність Сходу (Китаю, Японії) – ієрогліфічна. Що таке ієрогліф? Це картинка, образ, який миттєво засвоюється правою півкулею кори головного мозку (права півкуля і відповідає за образне мислення). "Люди Сходу" – люди зору. Основна відмінність їх сприйняття світу – здатність цілісно, образно сприймати предмети і явища, одночасно обробляючи більшість, а то навіть і всі їх параметри. Доказом цього якраз є відповідь на просте, здавалося б питання: "Скільки буде 2 +2?" "Людина Заходу" (більшість з нас) відповідає, що сума цих чисел дорівнює 4. Ви будете праві, але лише частково. Так, дійсно, при додаванні тіл (в математиці й фізиці) 2 + 2 = 4. Але якщо додати не цифри, а цукерки, м'ячі, краплі, тоді вони зіллються в одну велику краплю. Прийти до такого висновку можна, лише «включивши» не логічне, а образне мислення. Народи Азії, їхні традиції, культура, філософія – це феномен, який у західному світогляді позначається словом "Схід". І зараз ми спробуємо хоч трохи розгадати цей феномен.
Азія – батьківщина багатьох відомих вам видів спорту: карате, дзюдо, кендо, тхе-квенді, сумо. Всі ці види спорту зародилися в Азії ще в середньовіччі. В основі карате лежать прийоми боротьби без зброї , які застосовували японські селяни проти самураїв. Тому головним у ньому є не сила, а спритність.
Кендо – це вид фехтування, в якому замість шпаг використовуються бамбукові палиці. Одяг кендоістів – довгі чорні спідниці, рукавички і шоломи.
Борці сумо мають незвичайний зовнішній вигляд. Особливо вражає їх вага, яка перевищує 120 – 170 кг.
Назва дзюдо складається з двох слів: дзю перекладається як "шлях", до - "вміння триматися"
- Нам здається, що нібито все добре складається в Азії, життя її існує без проблем. Чи так це? Насправді в Азії існує цілий ряд проблем. Саме на її території чітко проявляється більшість глобальних проблем людства. Проблема забруднення та браку прісних вод, пов'язані з цим арідні території, проблема локальних воєн і гарячих точок – зокрема, півстолітній ізраїльсько-палестинський конфлікт. Проблема тероризму, релігійного екстремізму, продовольча проблема, проблема побутового забруднення території, деградація земельного фонду, зародження і поширення нових хвороб і епідемій, таких як пташиний грип і нетипова пневмонія. І тому саме Азія повинна стати форпостом боротьби людства за сталий світ.
Майбутнє відносин України та країн Азії (особливо тих, які досягли значних позитивних змін за останні роки) нам перш за все необхідно шукати у вивченні досвіду господарювання та особливості їхнього менеджменту. Є чимало потенційних можливостей українських і азіатських зв'язків, де українська сторона не буде бідним родичем:
• обмін науковою інформацією;
• співпраця в галузі високих технологій, ракето-космічної, авіаційної, хімічної промисловості, машинобудуванні, суднобудуванні, поставки в країни Азії окремих видів сільськогосподарської продукції та співробітництво в галузі туризму.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.