суббота, 17 августа 2013 г.

Євразія 
Населення, політична карта та господарство


Євразія — найбільш населений материк, тут мешкає 2/3 населення планети. На материку проживають представники монголоїдної та європеоїдної рас, на островах Індонезії — представники австралоїдної раси. Монголоїди живуть на сході Азії, європеоїди — на заході та півдні Азії, у Європі.
Національний склад населення материка є дуже складним. Європу населяють слов’янські народи, німці, французи, італійці, іспанці, ірландці, англійці, на півночі регіону проживають норвежці, шведи, фіни. Південно-Західну Азію населяють арабські народи, а також турки, курди і перси; Північну Азію — росіяни; Південну — гіндустанці, бенґальці, пакистанці; Південно-Східну — в’єтнам­ці, тайці, бірманці, малайці. У Центральній Азії проживають тибетці, уйгури, монголи, у Східній — китайці, японці, корейці.
За мовним складом населення Європи досить різноманітне. У Європі живуть народи, що говорять слов’ян­ськими мовами, мовами романської і германської груп. В Азії багато народів говорять мовами алтайської мовної групи, індійськими і китайсько-тибетськими мо­вами. Народи Південно-Західної Азії спілкуються арабською мовою й мовами іранської групи. На південному сході Азії народи говорять мовами, що належать до групи австронезійських.

Одже, населення Євразії становить близько 3,5 млрд. осіб. Розміщено воно по території материка нерівномірно.
Населення різниться за расовим і національним складом. Основну частину населення Європи складають народи європеоїдної раси. Народи монголоїдної раси населяють Центральну й Східну Азію. На півдні Азії живуть представники особливої гілки екваторіальної раси (деякі народи Шрі-Ланки, півдня Індостану, Малайського архіпелагу.
Мови деяких народів Євразії мають в своїй основі багато спільного й складають кілька мовних груп.
До слов’янської групи народів належать південні (серби, хорвати, словенці, болгари), західні (чехи, словаки, поляки) й східні (українці, білоруси, росіяни).
Народи германської групи займають Північну й частину Західної Європи: німці, англійці, датчани, голландці, норвежці та інші. 
Романську групу народів складають італійці, французи, іспанці, португальці, румуни й молдавани. Романські мови виникли на основі латинської, якою розмовляли в Древньому Римі.
В азіатській частині материка найчисленніші групи індійських і китайсько-тибетських народів. В Південній Азії на індійських мовах говорить близько 600 млн. осіб. До китайсько-тибетських народів належать китайці, тибетці, в’єтнамці, лао та багато інших народів Південно-Східної Азії. 
На Зондських островах живуть народи індонезійської групи.
В Західній Азії живуть перси, афганці й таджики – народи іранської мовної групи.
Особливу групу становлять японці – великий по чисельності зі своєрідною мовою народ.
Населення розміщується по материку нерівномірно. Тут можна виділити ареали з густотою сільського населення понад 100 осіб/кв.км (Південна Азія, Східний Китай). Західна Європа теж густо заселена (особливо узбережжя Атлантики), але тут переважає міське населення. Значна частина материка заселена дуже рідко (менш ніж 1 особа/кв.км). Це нагір’я Тибету і Гобі, Центральна і Північ­на Азія, півострів Аравія.

Політична карта Євразії почала формуватися дуже давно, тому зараз вона дуже строката. На території Євразії розташовано 101 незалежна держава. Найбільшою за площею державою є Росія (17,075 млн. км2), за населенням – Китай (1,573 млрд. осіб)
Держави Євразії різняться за рівнем свого економічного розвитку. 
Країни Європи дуже взаємопов’язані й становлять один з центрів економіки світу. Найбільш розвинутими країнами Європи є: Німеччина, Великобританія, Франція, Італія. В Азії найрозвиненішою країною є Японія, яка є  другою найрозвиненішою країною світу після США.
Країни Перської затоки та деякі інші розвивають свою економіку завдяки величезним природним ресурсам. Країни Південно-Східної Азії зазнають економічного зростання під впливом Японії.
Разом з тим на материку й досі є країни з дуже низьким рівнем економічного розвитку (наприклад Афганістан, який за цим показником поступається деяким країнам Африки).

Отже на території Євразії знаходяться країни, які різняться природними умовами, розмірами територій, культурами народів, що їх населяють та рівнем економічного розвитку.
Таким чином, в Євразії налічується понад 100 країн, серед яких є великі (Китай, Росія, Індія) і дуже малі (Сан-Марино, Сінґапур та ін.). Великою строкатістю відрізняється політична карта Західної Європи. Значна частина країн має вихід до моря, що сприяє їхньому економічному розвитку. Політична карта материка продовжує змінюватись.
Господарству країн Євразії притаманна розмаїтість. На материку розташовані економічно розвинені держави, країни із середнім рівнем розвитку, а також чимало найбідніших країн світу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.